Passa al contingut principal

Els jocs de rol a l'aula.

Els jocs de rol a l’aula

El joc de Rol es un joc cooperatiu organitzat per un Director de Joc o Màster on cada participant o jugador pot interpretar el paper d’un personatge en una aventura.

Com ens pot ajudar el Joc de Rol dins de l’aula?

Tenim una quantitat infinita de material per a crear partides de rol utilitzant el temari del curs, desde història fins a geografía,  podem crear escenaris on els nostres alumnes de manera lúdica vagin descobrint allò que volem aprendre.

Com a tots els jocs de rol no hi ha diversió si no hi ha combats, conflictes, o enginys especials que t’ajudin a solventar algún problema, també es important crear petits enigmes (puzzles, laberints, jeroglífics que hagin de resoldre per aconseguir pistes)

Exemples:

  • Cos humà: Som uns globuls vermells que estem recorrent el cos per oxigenar els òrgans. Partim dels pulmons on agafem l’oxigen… Cap a on ens porten les artèries? Pel camí ens trobarem virus i bacteris que combatre'm amb l’ajuda dels globuls blancs. La meta son els pulmons un altre cop.
  • Geografía e Història: Aprenem sobre els egipcis, els esquimals, els maies, sobre la guerra civil? Fem una partida ambientada en aquella època o en aquella localització, amb enemics reals existents, en aquest cas som viatgers en el temps o aventurers.
  • Animals: Estem estudiant la fauna autòctona? o potser els animals en perill d’extinció? Som biolègs que han de preservar-la, els enemics en aquest cas seríen els caçadors furtius o especies invasores. Primer hauriem d’identificar-los amb ajuda de llibres i desprès ajudar-los.

Com podeu veure les opcions son infinites, i està comprovat que quan et diverteixes allò que fas se’t queda molt millor que les classes no participatives on el docent fa gairebé un monòleg i els alumnes només escolten o prenen apunts.

Que necessiteu per fer una partida de Rol???

  • La història o aventura, escolliu un tema i desenvolupeu-lo, afegiu tot allò que creieu necessari que aprenguin els vostres alumnes.
  • Prepareu-vos material de suport, els enigmes, les pistes, llibres per consultar, material gràfic, miniatures que us ajudin a captar l’atenció dels vostres alumnes, plànols, en definitiva tots aquells objectes o recursos que ajudin als vostres jugadors a arribar a aquell coneixement que voleu que aprenguin en aquesta partida.
  • Daus. En qualsevol joc de 5-6 jugadors hi ha daus, quan parlem d’un joc de rol a gran escala, en aquest cas dins d’una aula, es poden fer grups de 5 (aula de 25 alumnes) i que cada grup faci la seva partida, segur que al final han arribat al resultat de maneres molt diverses i ho poden possar en comú amb la resta de la classe.  Per a que serveixen els daus? Per resoldre conflictes si més no, t’ha aparegut un enemic o ha sorgit una complicació, que fas?
  • El sistema de joc: Es la metodologia del joc de rol, com juguem. En aquest cas al ser un joc dins d’una aula d’una durada màxima de 60 minuts hem de simplificar les regles per fer-ho més amè. Cada equip te dos daus de sis. Un dau per l’acció (intento inmobilitzar el meu enemic, o vull entrar en un lloc molt fosc, vull mirar llibres per resoldre un dubte…)  i un altre dau si el grup té algún objecte (llibre, lupa, corda, llanterna…) que li pugui ajudar en aquella acció. Es tiren els daus (els resultats no es sumen) si algún dau té una quantitat superior a quatre has pogut resoldre el conflicte o problema i se li dona la solució, si has tret un cinc o un sis (tens una pista adiccional una mica més bona o bonísima). Si el resultat es inferior a quatre no has pogut resoldre aquest conflicte, però si el resultat es un 1 o un doble 1 es una pífia, no només no l’has resolt sinó que ho has fet tant malament que l’has liat, per exemple. t’has topat amb una paret a la foscor, t’has entrebancat amb una arrel i has caigut a terra, has fet un crit tant alt que els enemics t’han escoltat i has hagut de fugir… Les pífies son un punt molt divertir de la partida, la imaginació dels nens i adolescents no tenen límit.
  • La narració: Per fer una historia de Rol es necesita un fil conductor que vagi guiant als jugadors fins al final de l’aventura, en el cas de treballar història es ben fàcil només has d’anar seguint els fets històrics, en altres casos com treballar els animals haureu d’inventar una aventura a mida.
  • Sobretot i lo més important es que es diverteixen, haureu de planificar que passa si la partida es fa massa llarga o si els nostres jugadors s’estan començant a aburrir, potser una pista sorpresa i molt vistosa els reenganxa a l’aventura o potser es hora de que alguna cosa fantàstica succeeixi que ens porti gairebé fins al final d’una manera ràpida.

Docents, els vostres llibres de text son una font inacabable d’informació per poder dur a terme les vostres partides de rol dins de l’aula, de totes maneres aquí us deixo alguns enllaços de recursos.

. Traductor de morse

.  Teclat de jerogífics egipcis

Abecedari èlfic

Generador de laberints

Trencaclosques

Creació de Mapes

Miniatures

Feu un cop d’ull al Bloc del Detectiu Papaia, una font inacabable de recursos, idees i de partides ja fetes per a infants a partir de 5 anys.

Activitat a partir de cicle superior de primaria i secundària:

  • Els propis alumnes poden crear la partida de rol, per això han de crear la narració a partir de lo que el docent vol que aprenguin (ja sigui història o qualsevol altra assignatura. (seguint els passos anteriors de recerca, creació de pistes, etc)
  • Els alumnes jugaràn la partida de rol a classe, serà l’avaluació del projecte. Allà quedarà patent si la recerca d’informació ha estat correcte (dades històriques, per exemple) i si s’han assolit els coneixements.

Fins aquí l’article d’avui, espero que us hagi estat d’utilitat i que pogueu fer moltes partides divertides i educatives amb els vostres alumnes.

Gràcies

Comentaris

Entrades populars